Karakter, Gedrag en OpvoedingBack to Home


Noorse lundehunds zijn zachtaardig en mensvriendelijk. Ze zijn in het geheel niet aggressief en kunnen urenlang bij je liggen. Het liefst zoeken ze een warm plekje bij de haard of de verwarming of ze lopen je constant achterna om maar in je nabijheid te blijven. Kijk niet verbaasd op wanneer je terug komt in de kamer en je plaats is bezet. En kijk ook altijd even omlaag als je je omdraait, wie weet sta op op het punt om te struikelen. Soms zijn het net katten want als je ze in hun nek aait lijkt het alsof ze snorren. Ze houden van spelen en houden dat uren vol. Doordat ze erg nieuwsgierig zijn, gaan ze graag op onderzoek uit en dan zijn ze ook echt niet meer te stoppen.

Lundehunds zijn intelligent en kunnen goed getraind worden op behendigheid (agility). Door de brede poten en extra tenen kunnen ze tegen steile hellingen opklimmen. De losse bouw in de nek en schoften geven hun een bijzondere beweeglijkheid. Ondanks hun intelligentie kost het redelijk veel tijd om hen te conditioneren. Misschien is het wel juist die intelligentie die hen doet inzien dat ze geconditioneerd worden. En aangezien ze zich graag zelfstandig gedragen is een uitgebreide gehoorzaamheidstraining geen luxe.

Een intensieve zindelijkheidstraining wordt ook sterk aangeraden. Veel eigenaren lukt het nooit echt helemaal om hun lundehund zindelijk te krijgen. De kunst is om 2 zetten vooruit te denken voor een puppy die moet plassen. Laat een puppy niet zonder er op te letten door het huis rennen. Dat wordt een ramp. Als je er geen tijd voor hebt, laat hem dan in een kennel cab of laat hem gewoon buiten. De lundehund is een wat primitieve hond en heeft daarom een sterk nestinstinct. Zodra hij uit de kennel cab komt of zodra hij klaar is met eten, of wakker wordt in de morgen, laat hem dan direct uit of laat hem plassen waar dat mag. Hou in het achterhoofd dat een puppy veel sneller leert wanneer hij niet de kans krijgt om verkeerde dingen te doen.

De lundehund is een echte kindervriend. Ze vinden het in het algemeen niet erg wanneer er aan hun staart of oren gezeten wordt. Oudere dieren willen door een grauw nog wel eens aangeven dat ze prijs stellen op rust en privacy maar zolang ze op een positieve manier in contact komen met mensen of andere honden zal de lundehund uitgroeien tot een geweldige familiehond.

De lundehund heeft een uitstekend gehoor. Daardoor zal hij snel aanslaan als hij iets vreemds hoort. Omdat zijn stemgeluid net iets hoger is van toon dan bij een gemiddelde hond, kan het keffen voor sommige mensen vervelend klinken. Ook kan de lundehund na verloop van tijd angst gaan vertonen voor harde geluiden. Denk aan straaljagers, bromfietsen, een jachtgeweer, oudejaar of onweer. Indien de lundehund hier lang aan blootgesteld wordt, kan er veel stress ontstaan. Dit dient vermeden te worden.

Lundehunds zijn vriendelijk naar andere honden toe. Afgezien van territoriaal gedrag wanneer ze vreemde honden ontmoeten, zijn ze tolerant. Ze houden er vooral van om soortgenoten te ontmoeten en kunnen uren met elkaar bezig zijn. De lundehund is ook een ideaal huisdier in combinatie met andere huisdieren, mits ze samen opgroeien. Natuurlijk, de lundehund is een jachthond en is gefokt om op papegaaiduikers te jagen, in een vissersmilieu. Dus als je vissen hebt of vogels, zorg er dan voor dat je ze met beleid aan elkaar voorstelt.Lundehunds prefereren in het algemeen hun eigen familie boven andere mensen en hebben de tendens ietwat schuchter te zijn maar niet agressief. Daarom is het belangrijk om de lundehund goed te socialiseren. De lundehund heeft strenge en consistente leiding nodig. Zonder dat zal hij ernaar neigen om koppig te worden, veeleisend en ongehoorzaam. En je stem verheffen zal dan uiteindelijk de hond alleen maar bang maken in plaats van hem doen luisteren. Als de lundehund slecht gesocialiseerd wordt en er niet voldaan wordt aan zijn natuurlijke instinctieve behoeften loopt hij de kans wantrouwig te zijn tegenover nieuwe dingen of veranderingen. Alhoewel de lundehund klein van postuur is, is het eigenlijk een grote hond in een klein lichaam. Ga de hond niet betuttelen maar behandel hem als een grote hond. Consistent gedrag naar de hond toe is een voorwaarde en hoewel ze soms erg koppig kunnen zijn, beweren enthousiaste lundehundbezitters dat het eerder aan de traditionele trainingsmethoden ligt dan aan de lundehund zelf. Als je een lundehundeigenaar kunt vinden die er ervaring mee heeft zal het geen probleem zijn om je eigen hond goed op te voeden.

Back to Home