De Lofoten, het thuis van de lundehundBack to Home

De Lofoten eilanden liggen een paar honderd kilometer ten noorden van de poolcirkel voor de Noorse kust. Het gebied lijkt een schiereiland, maar dat is het niet. Een reeks van eilanden is via bruggen met elkaar verbonden zodat je de meeste rijdend kunt bereiken.

Een uitzondering vormen de eilanden Værøy en Røst in de uiterste zuidwest hoek. Deze twee eilanden zijn slechts te bereiken via helicopter of per boot. Beide eilanden huisvesten grote kolonies papagaaiduikers en het is hier waar het oorspronkelijke werkterrein van de lundehund zich bevindt.


Impressies

Deze foto's zijn gemaakt in de zomer van 2002. Ze geven een indruk van de natuur op de Lofoten eilanden, het herkomstgebied van de lundehund.

Kerk Cabin
Spiegelmeer Haven
3 boten

Rustige omgeving nietwaar? Geen wonder dat de lundehund niet van drukte houdt.
Reflecties

Værøy

Het eiland Værøy is sinds lange tijd een belangrijk jachtgebied geweest van de lundehund. Het ligt ongeveer 17 km ten zuidwesten van Moskenesøy. Tussen deze eilanden in ligt nog een klein eilandje genaamd Mosken waar hoofdzakelijk schapen gehoed worden.

Værøy

Værøy heeft een oppervlakte van bijna 30 km2 en telt ongeveer 850 inwoners. Een lange centrale heuvelrug die van het noordoosten tot het zuidwesten loopt, en een hoogte heeft van meer dan 400 meter, domineert het landschap. Het meest smalle deel van het eiland is slechts 320 meter breed en ligt tussen de twee baaien Eidvika en Måsladvika. Het grootste gedeelte van het landbouwgebied bevindt zich in het oosten en zuiden. In het noorden is er een klein strandje. De middernachtszon is te zien in het noordwesten vanaf 28 mei tot 16 juli. Bekijk ook het 360º panorama vanaf de hoogste top op Værøy.

Lundehund buit

Op deze klippen ving de lundehund de papagaaiduikers (fratercula arctica). Omdat de papagaaiduiker nu een beschermde diersoort is, zijn foto's zoals hierboven geschiedenis (Let vooral op de poten en zie hoe alle tenen gebruikt worden om grip te houden).

Papagaaiduikers

Back to Home