Hallo, Welkom bij "Lundehund.nl"Back to Home

Deze website bevat allerhande informatie over de Noorse lundehund en in het bijzonder over: Gudrun, Trude en Pippi.


Tyra, Gudrun en Bjørn

De lundehund is een echte "familiehond". Hij houdt ervan in de nabijheid van mensen te zijn en is tevens erg eigenzinnig en vrijgevochten. Hij weegt tussen de 6 en 9 kg en heeft een hoogte van zo'n 39 cm. Meer informatie staat in de rasstandaard elders op deze site. Heel bijzonder is wel het feit dat er meerdere anatomische bijzonderheden samenkomen in dit ras. Dat doet vermoeden dat de lundehund een rechtstreekse afstammeling zou kunnen zijn van een oerhond die ooit bestaan zou hebben naast de wolf. Verschillende foto's laten zien waarom de lundehund met recht is ondergebracht in de categorie FCI5, de oertypes.


Op dit moment omvat de lundehundpopuluatie in Nederland ongeveer 70 lundehunds. De wereldpopulatie wordt geschat zo rond de 1200 stuks. De lundehund verspreid zich wat langzamer dan de meeste andere rassen omdat de nestjes zelden groter zijn dan 5 pups terwijl 1 pup ook heel normaal is.

Deze site is vooral bedoeld om meer informatie te verschaffen over dit bijzondere ras maar er is zoveel over te vertellen dat het nooit compleet is. Naast de geschiedenis, karakter en gedrag, tonen we graag ook foto's van het jaarlijkse lundehundtreffen. Veel plezier tijdens uw bezoek.